Angst bij ex-sekteleden: Neurologische en psychologische reflecties

Angst bij ex-sekteleden: Neurologische en psychologische reflecties

Angst is een veelvoorkomende problematiek bij ex-sekteleden. Het betekent voor velen een gevangenschap zonder zichtbare muren die een bedreiging vormt voor het psychologische welzijn.

De soms jarenlange angstconditionering zou zowel op neurologisch als psychologisch gebied tot ernstige afwijkingen aanleiding geven. Uit de sektarische beweging gaan, betekent dus geenszins dat de angst van de ene op de andere dag uit de menselijke geest kan verbannen worden. Hoewel men enige tijd nodig heeft om opnieuw een leven zonder angst te kunnen leiden in een wereld die voordien als kwaadaardig werd afgedaan, is het voor de meeste ex-leden na verloop van tijd wel mogelijk om opnieuw een leven zonder angst te leiden!

Er is echter goed nieuws! Angsten kunnen worden opgeruimd!
Het volstaat om kinderen die bang waren voor donder en bliksem, iets wat ze vaak meekregen van hun ouders, een goede uitleg te geven over het verschijnsel om dat gevoel van angst te leren beheersen. Ontspannen omgaan met bliksem en donder in spelvorm door het als een fascinerend schouwspel samen met het kind te bekijken en rustig te beleven kan geruststellend werken. 
Ook door sekten geïnduceerde angsten kunnen door een goede uitleg beheerst en overwonnen worden. Aarzel niet ons te contacteren als u hierbij hulp nodig heeft.