Jehovah's Getuigen

Zijn Jehovah's Getuigen een sekte?

Het antwoord op deze vraag hangt sterk af van aan wie je de vraag stelt. Bestaan 'sekten' uberhaupt wel?

Stel dat we de synoptische tabel van de Parlementaire Onderzoekscommissie Sekten zouden hanteren en de 189 organisaties en verenigingen die hierop vermeld worden, met inbegrip van Jehovah's Getuigen, zouden bezoeken met de vraag 'Is het waar dat jullie een sekte zijn?'. Hoeveel keer zou je dan horen dat leden zeggen: 'Ja! Wij zijn inderdaad een sekte!'?

Geen enkele van de 189 organisaties op de synoptische tabel noemt zichzelf een sekte. Ze erkennen echter algauw en volmondig dat 'de andere' 188 organisaties 'DUIDELIJK een sekte zijn'.

De ontkenning op de vraag of Jehovah's Getuigen een sekte zijn doet ons denken aan het surrealistische schilderwerk van René Magritte, 'Ceci n'est pas une pipe'. Natuurlijk is dat schilderij geen pijp! Het is een schilderij! Maar, iedereen ziet wel dat dit over een pijp gaat.

Als iets kakelt als een kip, eieren legt als een kip, scharrelt als een kip, zich gedraagt als een kip, kan 'vliegen' als een kip ... hoeveel redenen zijn er dan om te ontkennen dat het hier gaat om een kip? We moeten dus op zoek naar 'de kenmerken van een sekte'.

Uiteraard zullen Jehovah's Getuigen ELKE beschrijving van een sekte die door ons wordt aangevoerd om te bewijzen dat ZIJ een sekte zijn, radicaal verwerpen. Laten we de kaarten dus keren. Laat HEN bepalen wat een sekte is! Kennen zij de kenmerken van een sekte? Reken maar! Lees aub verder in

"Wat is een sekte volgens Jehovah’s Getuigen?"
http://www.sas-sekten.be/SekteJGuitleg

Image: